utorok 22. októbra 2019

Príšery


Bez zbytočných prieťahov a ukecaných úvodov sa poďme pozrieť na druhú zaujímavú zbierku hororových poviedok, ktorá sa narodila začiatkom sedemdesiatych rokov v socialistickom (Česko)Slovensku. Alebo presnejšie, ako nás samotná kniha upozorňuje, na antológiu hrôzostrašných noviel. Na rozdiel od predchádzajúceho výberu, nepôjde o modernú podobu žánru, ale o klasiky z 19. storočia povyberané od autorov naprieč celou Európou. Á áno, čuduj sa svet, nájdeme tu spisovateľa z našich krážov; ale o tom až o chvíľu. Ide teda o pekný doplnok a náprotivok knižky Pod pekelným stromom. Takže ten, kto má rád tú najklasickejšiu podobu a obdobu žánru, nemusí sa rozpakovať a stačí vkorčuľovať do niektorého z internetových antikvariátov... Ako už prostý a výstižný názov napovedá, hlavným predmetom nášho záujmu budú

Príšery



Strašidelný dom (The Haunted House) - Charles Dickens
Novým nájomníkom podozrivého domu sa stáva náš hrdina... od momentu, kedy sa doň nasťahuje sa v dome začnú diať čudné veci. Údajným zážitkom a chýrom služobníctva však neverí, a tak k sebe na dlhší pobyt pozýva svojich dôveryhodných priateľov. Každý si má zapisovať vlastné zvláštne zážitky a na konci pobytu sa s nimi navzájom všetci konfrontujú. Aspoň taký je plán...

Významný anglický autor sa zaujímal o nadprirodzeno a jeho poviedka The Signal-Man je brilantnou ukážkou dokonale spracovaného duchárskeho príbehu. Ako teda dopadla táto próza? Neuveriteľne rozpačito. Ale v takomto podaní to ani inak dopadnúť nemohlo, zostavovateľ antológie nás hneď na úvod podviedol... Hneď vysvetlím: Dielo je osobitý projekt iniciovaný autorom, ale je to dielo kolaboračné, zrodilo sa zo spolupráce a v spoluautorstve viacerých spisovateľov. Dickens napísal úvod a dve kapitoly, každú kapitolu-poviedku zas iný autor. Každá je písaná v inom duchu a iným štýlom. Niektoré sú strašidelné, iné väčšmi humorné, ďalšie sa zas nedajú označiť ináč ako absurdné. Vzniklo tak ohromne zaujímavé, ale značne nekonzistentné dielko, ktoré vie čitateľa potešiť, počudovať, no možno i sklamať... Keďže tu editor vybral len Dickensove príspevky do knihy, vytiahnuté z kontextu mätú, nedávajú zmysel a pôsobia akurát tak zmätok než uspokojivý čitateľský zážitok. Prípadnému záujemcovi jednoznačne odkazujem, aby si prečítal celú knihu, a nie túto literárnu "vystrihovačku".

Príšerný hosť (Der unheimliche Gast) - E. T. A. Hoffmann 
Do sporiadanej, vysoko postavenej nemeckej rodiny zavíta votrelec, ktorý použije všetok svoj um a všetky svoje nečisté schopnosti na to, aby získal srdce mladej dámy.

V tomto príbehu sa dostane rad i na klasické strašenie, ale významná časť je venovaná tomu, čo sa kedysi označovalo ako mesmerizmus či (živočíšny) magnetizmus a dá sa chápať ako predchodca modernej hypnózy a sugescie. A príbeh skutočne sugestívny je! Plne dokumentuje autorovu (a i kolektívnu - dobovú) fascináciu hraničnými javmi ľudskej psychiky a ríšou tajomna.
V niektorých aspektoch Hoffmann síce zostarol a zastaral, ale v iných dokáže zaujať stále s rovnakou silou ako v dobe, kedy žil a pôsobil. Vo veľkej miere ovplyvnil vývoj svetovej strašidelnej a makabróznej literatúry. Próza je súčasťou série rozprávaní postáv, z ktorých každá líči nejakú inú príhodu a vyšla prvý raz v netradične koncipovanej slávnej Hoffmannovej knihe Die Serapionsbrüder.

Horla (Le Horla) - Guy de Maupassant
Hlavný hrdina má od istej doby nepríjemné nočné mory a budí sa vždy veľmi vysilený. Čoskoro na to zisťuje, že jeho dom obýva neviditeľný návštevník. Bytosť, ktorá sa živí mliekom, vodou, no najmä ľudskou vitalitou a jej úmysly nie sú priam priateľské...

Dnes už legendárny strašidelný príbeh veľkého francúzskeho prozaika. Autor v poviedke psychologizuje, nebojí sa rozpitvať duševné pochody hlavného hrdinu a šikovne vykresľuje jeho zhoršujúci sa stav. Mimoriadne sa mu tak darí hrať i so psychikou čitateľa. Atmosféra nedôvery, paranoje a desivého, takmer metafyzického, no tiež až nepríjemne reálneho dotyku z iných sfér obzvlášť nadchli Lovecrafta. A nadchnú aj vás. Výborná poviedka písaná denníkovou formou, aj v súčasnosti pôsobivá, znepokojujúca a nadmieru originálna je bez konkurencie najlepším dielom v antológii.

Mátoha v Ľubovni (Kisértet Lublón) - Kálmán Mikszáth
Dva zámožné rody sa medzi sebou sporia. O vínečko, falošné peniaze, ale najmä o neveru. A na pozadí toho všetkého vyčíňa prízrak tragicky zosnulého obchodníka.

Vynikajúca historická novelka od uhorského rodáka z 19. storočia, ktorý sa narodil a študoval na území dnešného Slovenska, píšuceho po maďarsky. Kálmán Mikszáth písal vskutku znamenite. A stal sa povestným tým, že svoje prózy podfarboval milým, nevtieravým humorom. Nie je tomu inak ani v tomto prípade. Nečudo, že sa stal jedným z najprekladanejších a najobľúbenejších maďarských autorov. Kvázi strašidelná (báť sa naozaj nebudete) dejová linka slúži viac-menej len na to, aby dala vyniknúť autorovmu rozprávačskému majstrovstvu. Garantujeme vám ale, že nudiť sa nebudete, naopak, budete sa kráľovsky baviť. Pre nás má iste nesporné čaro i to, že veľká časť deja sa odohráva na Slovensku. V dobách vrcholiacej maďarizácie mal spisovateľ k Slovákom vrelý vzťah.

Upír (Oupyr) - A. K. Tolstoj
Sme svedkami rodiacej sa mladej lásky, ktorá rozkvitá v prostredí moskovskej šľachty. Našim zaľúbencom ale hrozí vážna prekážka v podobe upírov...

Raný upírsky príbeh a úplne prvý v ruskej literatúre. Či druhý? Pretože predošlá poviedka, mimochodom tiež od tohoto autora, bola napísaná vo francúzštine počas jeho zahraničného pobytu. Tolstoj (nepliesť si s jeho slávnejším vzdialeným príbuzným Levom Nikolajevičom) napísal presne štyri upírsky ladené príbehy. V tomto nemal Tolstoj vo svojom storočí konkurenta, nijaký iný autor, pokiaľ viem, ich nenapísal toľko. Zdá sa Vám to málo? Musíte si uvedomiť, že vtedy ešte nebolo tak veľa žánrových spisovateľov ako dnes, skrátka a dobre, nebolo mnoho autorov, ktorí by sa zameriavali výlučne, alebo aspoň z väčšej časti, na strašidelnú literatúru. Tej sa venovali prevažne len okrajovo. Zato radi, veď nejeden majstrovský strašidelný príbeh pochádza z pera velikánov svetovej prózy. Túto poviedku niektorí kritici chválili, ale poväčšine skôr hanili, podľa mňa však boli zaujatí. Na môj vkus je trošku pomotaná a snová sekvencia zbytočne detailná a absurdná aj na pomery snov, ale inak je to zvládnutý text, ktorý má miestami naozaj strhujúcu atmosféru. Okrem toho, je tu použitý zaujímavý koncept upírov, kedy je v hre kliatba rodu a spolčenie so Satanom... Nechajte sa prekvapiť a utvorte si vlastný názor, ale ja som bol s poviedkou spokojný, nájdete tu viacero originálnych prvkov a na dôvažok je prestúpená aj nefalšovaným dobovým romantizmom.


Tak čo, zaujala Vás romantická podoba žánru? Ak áno, pátrajte v antikvariátoch.




(ilustrácie zo starého francúzskeho vydania ku poviedke Horla)



(kniha vyšla v roku 1972 vo vydavateľstve Tatran v edícii Zenit)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára